אחד הנושאים המטרידים ביותר זוגות שנמצאים בפירוד, הוא נושא חלוקת הכספים ובפרט הזכויות הפנסיוניות שצבר כל אחד מבני הזוג במקום עבודתו. בפגישות הייעוץ במשרדי עולה לעיתים קרובות סוגית חלוקת הפנסיה בגירושין ולכן המאמר יתמקד בנושא זה.
אילנה ודני נשואים 30 שנים ולהם שני ילדים בגירים. אילנה עובדת כמנהלת חשבונות, אלי נהג מונית עצמאי. אילנה עבדה מאז שהשתחררה מהצבא, במקומות עבודה מסודרים וצברה זכויות פנסיוניות בסך של כ 250,000 ₪. אלי לעומת זאת, צבר הרבה פחות ממנה.
כעת הם לקראת פירוד ואילנה מבקשת לדעת מה יקרה עם הזכויות הפנסיוניות שלה והאם היא חייבת לחלוק אותם עם בעלה דני.
איתמר, מתכנת בהייטק, ושרון עקרת בית ולא עובדת מזה מספר שנים. להם שלושה ילדים קטינים. איתמר צבר במסגרת עבודתו זכויות פנסיוניות וכספיות אחרות בסדר גודל של 500,000 ₪, שרון צברה מעט מאוד, סכום זניח של כ 50,000 ₪.
כעת שרון מודאגת, שכן היא יוצאת מקשר הנישואין ללא אופק תעסוקתי כל שהוא וללא רשת ביטחון כספית שתבטיח את עתידה ומבקשת לדעת האם כספי הפנסיה של איתמר יתחלקו ביניהם?
חלוקת זכויות פנסיה ע"פ חוק יחסי ממון ,התשל"ג 1973
ע"פ חוק יחסי ממון, במהלך תקופת הנישואין כל אחד מבני הזוג רשאי לצבור כספים וזכויות על שמו. אנו עדים למשפחות רבות בהם בני הזוג מנהלים חשבונות בנק נפרדים, לעיתים לצד חשבון משותף ולעיתים בכלל לא.
ע"פ החוק, רק במועד סיום קשר הנישואין או פרידה ממושכת מעל 9 חודשים מבצעים את איזון הזכויות, דהיינו הרכוש והכספים אשר נצברו במהלך חיי הנישואין, גם אם הם רשומים ע"ש כל אחד מהם בנפרד, כמו זכויות פנסיה, הם יאוזנו בין הצדדים.
חשוב לזכור שחוק יחסי ממון חל על זוגות נשואים ועל זוגות שלא ערכו הסכם ממון ונתנו בו הוראות שונות מהוראות החוק, שכן הוראות הסכם הממון גוברות.
חלוקת זכויות פנסיה ע"פ חוק חלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו
שושי שאלה אותי, האם היא תצטרך לעקוב ולהמתין עד שבעלה יגיע לגמלאות עד לקבלת חלקה בכספי הפנסיה שלו? ואולי הוא ימשוך אותן במהלך השנים ובמועד הפרישה לא יישאר דבר לחלוקה?
בעבר נושא חלוקת הפנסיה היה מטרד גדול לזוגות שנפרדים, שכן מועד חלוקת הכספים הוא המועד בו הם משולמים למבוטח ולכן ציבור עורכי הדין נדרש לפתרונות יצירתיים מחוץ לקופסא בכדי להבטיח את חלוקת הכספים בעוד אי אלו שנים....כדוגמת עיקולים...צוי מניעה
בשנת 2014 נחקק בישראל חוק ייחודי המסדיר את אופן חלוקת כספי הפנסיה בעת פירוד. אין עוד צורך להמתין בכיליון עיניים למועד הפרישה של בן \בת הזוג, אלא החלוקה נעשית באופן מיידי באמצעות פתיחת חשבון חדש ע"ש בן \בת הזוג! כפי שיוסבר בהמשך.
בשונה מחוק יחסי ממון, שחל על זוגות נשואים בלבד, חוק חלוקת חיסכון פנסיוני חל גם על בני זוג ידועים בציבור, כלומר, גם בני זוג ידועים בציבור אשר נפרדים, מבצעים איזון בזכויות הפנסיוניות שנצברו במהלך התקופה בה היו ידועים בציבור. בד"כ במקרים של ידועים בציבור, הדבר מורכב יותר ולרוב כרוך בהליך משפטי.
אופן חלוקת הפנסיה בגירושין
על מנת לערוך תחשיב אשר יאזן את הזכויות הפנסיוניות והכספיות שנצברו במהלך החיים המשותפים, יש למנות אקטואר, שהוא רואה חשבון עם הכשרה מיוחדת לביצוע תחשיבים שכאלו.
לאחר קבלת חוות הדעת יש לקבל מבית המשפט "פסק דין ע"פ חוק חלוקת חיסכון פנסיוני", אשר יאשר את התחשיבים של האקטואר.
את פסק הדין (פסיקתא) יש להעביר לחברות הביטוח הנקראות "הגוף המשלם", שם צבורים הכספים ע"ש בן\בת הזוג החוסך\כת. הפסיקתא תכלול את משך התקופה המשותפת, מועד הפירוד והשיעור להעברה.
ע"פ החוק, חובה על הגוף המשלם לכתוב הערה ברישומים שלהם ביחס לזכויות בן\בת הזוג לשעבר ע"פ הפסיקתא של בית המשפט.
כמו כן, חברות הביטוח יפתחו חשבון חדש ע"ש בן\בת הזוג לשעבר ויעבירו באופן אוטומטי את חלקו בזכויות הפנסיה של בן\בת הזוג החוסך\כת (נקרא גם "עמית").
הכספים ישמרו בחשבון ע"ש בן\בת הזוג לשעבר וניתן יהיה לקבלם במועד בו יהפכו הכספים לנזילים, קרי במועד בו בן\בת הזוג החוסך\כת יפרוש לגמלאות.
באופן זה, אין צורך "לדאוג" לכספי הפנסיה אשר בד"כ ניתן יהיה לקבלם בעוד שנים רבות, והם ימתינו לכם בחשבון על שמכם.
במשרדנו תמצאו ליווי משפטי אישי לקבלת פס"ד ע"פ חוק חלוקת חיסכון פנסיוני, לרבות משלוח פסקי הדין (הפסיקתאות) לחברות הביטוח.
Comments