top of page

הסכם אחריות הורית משותפת לדוגמא

פעמים רבות מגיעים אליי לקוחות לפגישת ייעוץ לאחר שנחתם הסכם גירושין, כאשר התעוררה מחלוקת שאין לה פתרון במסגרת ההסכם. כך למשל, דני מגיע אליי לפגישת ייעוץ לאחר שגרושתו דנית החליטה לעזוב את עיר מגוריהם בת"א ולעבור להתגורר עם ילדיהם המשותפים בחיפה, בסמוך להוריה. עיון בהסכם הגירושין שהציג לי דני בפגישת הייעוץ, מעלה שאין כל אזכור בהסכם לשמירה על רדיוס מגורים סמוך האחד לשנייה ואין כל איסור או הגבלה בהסכם אשר ימנע מדנית את מעבר הדירה הנ"ל.

גם יעל פנתה אליי לפגישת ייעוץ כאשר היא נואשה להתנהל מול אורן, אב ילדיה, אשר מסרב בתוקף לאסוף את הילדים בשעות הבוקר בתקופת החופשות והחגים וכשאין מסגרות, בטענה שהוא לא יכול לקחת חופש מהעבודה ויעל מצאה את עצמה נאלצת להיעדר רבות מהעבודה בתקופות שאין מסגרות והיא מצויה בפני פיטורין ממקום עבודתה. למרבה הצער בהסכם הפירוד של יעל ובן זוגה לשעבר אורן אין כל אזכור לשעת איסוף הקטינים בזמנים בהם אין מסגרות ואורן מנצל זאת לרעה.

גם דני וגם יעל נאלצים לפנות לביהמ"ש ע"מ למלא את החסר בהסכם (לקונה), ולפתור את המחלוקת, כאשר פניה זו לביהמ"ש כרוכה עלויות כספיות, זמן ותעצומות נפש מיותרות.

אחד הדברים החשובים והמשמעותיים ביותר אשר אסור להתפשר עליו הוא הסכם הפירוד, בין אם מדובר בזוג נשוי או ידועים בציבור. כאשר מדובר בהורים לילדים קטינים, יש להקפיד הקפדה יתרה על ניסוח הסכם הפירוד והדקויות, וזאת על מנת למזער חילוקי דעות, וויכוחים ואף פניות חוזרות לבית המשפט בעתיד.


למרבה הצער, רבים המקרים בהם אבות ואימהות שנתקלו במחלוקת שאין לה פתרון בהסכם, ויתרו ו"הרימו ידיים" ונאלצו "לסבול בשקט" ולא לפנות לביהמ"ש ע"מ להסדיר את הנושא השנוי במחלוקת בשל חסרון כיס וחוסר רצון להתעמת שוב מול בן הזוג לשעבר.

הואיל והסכם פירוד (או מה שקראנו לו בעבר "הסכם משמורת משותפת") איננו דומה להסכם אחר, מומלץ לגשת לייעוץ משפטי אצל עורך דין לענייני משפחה.


במאמר זה אתן לכם מספר טיפים ועצות זהב לנושאים אשר חובה להכלילם בהסכם הפירוד/גירושין בפרק הנוגע לאחריותם ההורית המשותפת של ההורים וחלוקת זמני שהות (מה שמוכר עדיין לרבים מכם כהסכם משמורת משותפת וחלוקת סדרי ראייה וכבר לא נעשה שימוש במושגים אלו עוד):



זמני שהות


ירידה לפרטים בעת חלוקת זמני שהות

יש צורך בהגדרה רחבה ומדויקת ככל האפשר של אופן חלוקת זמני השהות ואין להסתפק בציון חלוקת הימים. חשוב מאוד לפרט את שעת האיסוף ושעת ההחזרה, מיקום האיסוף ומיקום ההחזרה, וכן לציין באופן ברור את חלוקת האיסוף וההחזרה, כלומר מי לוקח ומי מחזיר, באיזה שעות ולאן.


חלוקת זמני שהות בחגים וחופשות

חשוב לזכור כי הילדים לא נמצאים בכל ימות השנה במסגרות החינוך ולכן יש להסדיר מראש את אופן חלוקת זמני השהות בתקופות החופשות והחגים.

משרדנו עובד עם טבלה מוכנה מראש ובה חלוקת החופשות והחגים לשנה הקרובה, כאשר בשנה הבאה סדר החגים מתהפך, וחג שנחוג אצל הורה אחד יחוג בשנה הבאה אצל ההורה האחר וחוזר חלילה.

כך תחסכו זמן מיותר בוויכוחים ביחס לחגים, אותו תוכלו להשקיע בקניית מתנות.

להלן נוסח מומלץ לטבלת חגים - ראו קובץ PDF להורדה לנוחיותכם.


כאשר הילד חולה

אחד הנושאים השכיחים לוויכוחים בין הורים לאחר הפירוד הינו סביב נושא נטל השהייה עם הילד כאשר הוא חולה ולא יכול להגיע למסגרת החינוך, כי אין דבר יותר מאתגר להורים, בפרט לילדים רכים בשנים, לתמרן בין העבודה לבין חופשות ממסגרות החינוך לבין ימי המחלה של הילדים.

ביחס לחלוקת זמני השהות כאשר הילד חולה ישנן שתי גישות ושתיהן טובות: לפי גישה אחת, במידה והילד חולה הוא נשאר אצל ההורה שבו ישן לילה קודם ואצלו התעורר בבוקר חולה ואילו ההורה האחר יאסוף את הקטין (במידה ומצבו מאפשר את העברתו מבית לבית) בשעה שבה אמור היה לאסוף ממסגרת החינוך. לפי גישה אחרת, ההורה אשר אמור לאסוף את הילד ממסגרת החינוך באותו יום, אחראי לאסוף אותו בשעת הבוקר שתוגדר ולשהות עם הילד החולה.

ע"מ למנוע מחלוקות בעתיד יש צורך לציין באופן מפורש בהסכם מי יהיה אחראי להישאר עם הילד החולה בבית, כאשר הוא לא יכול להגיע למסגרת החינוך.


כאשר אין מסגרת בשל נסיבות "כוח עליון" כגון מגפה

השנים האחרונות לימדו אותנו שיש צורך לצפות כל תרחיש, גם מגפות לא עלינו. לכן כדאי להסדיר בהסכם את אופן חלוקת זמני השהות, השעות והאיסוף, במקרה של סגר עקב מגפה.


קביעת מקום מגורי הקטינים ו"סעיף רדיוס"

אחד המקרים הסבוכים הוא עקירת מקום מגוריהם של קטינים בניגוד להורה האחר. הסכם אשר לא יסגור באופן הרמתי את נושא מגורי הקטינים יביא לסכסוך משפטי ארוך וסבוך אשר למרבה הצער פתרונו תלוי בזהות הגורם השיפוטי, שכן אין אחידות בפסיקה.

ראשית יש לכתוב מפורשות מה שנראה "ברור מאיליו", שמקום מגורי הקטינים הוא מדינת ישראל – ע"מ למנוע סכסוכים ביחס להגירה לחו"ל ולמנוע מצבים של חטיפת ילדים. כמו כן, יש לציין באופן מפורש שעל שני ההורים להמשיך להתגורר בסמיכות האחד לשנייה, באותה שכונת מגורים בה גרו לפני הפירוד.

ניתן להגביל את העתקת המגורים לרדיוס שיוסכם מראש, למשל רדיוס של 15 ק"מ ממקום המגורים האחרון המשותף. חשוב לציין כי אין "חוק" שקובע מה הרדיוס שעל ההורים החולקים זמני שהות שווים להקפיד עליו ומדובר במיתוס.


הסדרת יציאת הקטינים מן הארץ והדרכון

נושא נוסף לוויכוחים ומשמש "כלי" לנקמה הוא יציאת הקטינים מן הארץ והוצאת דרכון.

משרדנו מציע להכליל סעיף הסכמה מראש להוצאת דרכון לקטינים וקבוע מי מההורים יחזיק בדרכונים, כאשר ניתן לפצל את החזקת הדרכונים בין ההורים או להפקידם בידי צד שלישי מוסכם.

מומלץ לציין הסכמה מראש להוצאת הקטינים מהארץ לחופשה בחו"ל וזאת תוך מתן התראה להורה האחר בת 7 ימים לפחות טרם החופשה, אלא אם יש סיבה מוצדקת להתנגדות.

יש להכליל סעיפים אשר יסדירו את אופן החופשה בחו"ל וכן הסדרת הקשר בין ההורה שנותר בארץ לבין הילדים במהלך החופשה.

נהוג לקבוע כי החופשה לא תעלה על 14 יום ולא על חשבון מסגרת החינוך, וכמו כן לקבוע שההורה היוצא עם הילדים לחו"ל יעביר להורה השני את תוכנית הטיול, מועדי נסיעה וחזרה ויסדיר את הקשר עם ההורה האחר.


מנגנון קבלת החלטות וקבלת מידע שוטף

על מנת למנוע מצב שבו לאחד ההורים יתרון בקבלת החלטות והשגת מידע ביחס לקטינים, יש לקבוע בהסכם שפרטי שני ההורים ירשמו בכל מרשם הנוגע לקטינים, כדוגמת קופת חולים ומסגרות החינוך.

יש לכלול בהסכם מנגנון הקובע כי החלטות בנוגע לקטינים תתקבלנה במשותף לרבות ביחס לבריאותם וחינוכם וכי בהעדר הסכמה יכריע בדבר הגורם הרלוונטי (גורם חינוכי או רפואי).


גמישות ביחס לשינוי \ ביטול זמני השהות בשל אילוצים וסנקציות בגין הפרת זמני השהות

יש לכלול סעיף אשר יאפשר גמישות במקרים כדוגמת אירוע משפחתי אשר מתרחש בזמני השהות של ההורה האחר, או חופשה מיוחדת לרגל יום הולדת אשר חלה בסוף השבוע שבו הילדים שוהים אצל ההורה האחר, וימנע התנגדויות מיותרות מצד ההורה האחר.

כמו כן יש לאפשר גמישות ביחס לשינוי \ ביטול זמני שהות בשל אילוצים, בהתראה מראש תוך פרק זמן שיקבע (נהוג 24 שעות) ע"מ לאפשר זמן התארגנות להורה האחר.

רצוי לקבוע מראש סנקציות הדדיות בגין הפרה של זמני השהות, כדוגמת קנס כספי בסכום מוסכם כעלות שמרטף. יחד עם זאת יצויין כי אין די בהסכמה על סנקציה במסגרת ההסכם ועל מנת לאכוף אותה יהיה צורך בהליך משפטי. עצם ההסכמה תקצר את הדרך ותסייע להצלחת התהליך.


מזונות וקצבת ילדים מהמל"ל

אם בחרתם במתכונת של חלוקת זמני שהות שווה, עליכם לדעת כי בשנת 2017 בעקבות בע"מ 919/15, חל שינוי באופן חיוב במזונות קטינים והנכם מוזמנים לקרוא את מאמר ההמשך על מזונות.

כמו כן, הביטוח הלאומי מאפשר לפצל את מענק הלימודים המשתלמת מדי שנה וקצבת הילדים ולכן כדאי להסכים על כך מראש בהסכם ולפנות להסדרת הנושא מול המל"ל.



Comments


לקראת הליך גירושין?

חשוב לברר את זכויותיכם ולקבל את מה שמגיע לכם

הכותבת היא עו"ד מומחית לענייני משפחה וירושה, אולם האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
bottom of page